PROTECTIA MEDIULUI SI ENERGIE REGENERABILA
Panouri fotovoltaice
Efectul fotoelectric reprezinta transformarea energiei solare („foton”) in energie electrica („volt”). Acest efect se bazeaza pe trei fenomene fizice simultane, strans legate intre ele:
- Absorbtia luminii de catre materiale: Intr-un material fotoelectric, o parte a energiei fluxului luminos va fi restituita sub forma de energie electrica.
- Transferul energie de la fotoni la sarcinile electrice: Fotonii vor ceda energia lor electronilor periferici, care odata eliberati pot forma un curent electric
- Colectarea sarcinilor: sarcinile eliberate prin iluminare trebuie extrase din materialul semiconductor si crearea unui circuit electri
Panouri Solare
Energia solara termica se bazeaza pe producerea de apa calda utilizata in cladiri, sau in scopul de a permite actionarea turbinelor ca si in cazul centralelor termice clasice, pentru productia de electricitate. Acestea functioneaza pe principiul termosifonului: colecteaza caldura solara si o transfera, incalzind apa, iar punerea in functiune se bazeaza pe doua fenomene: obiectele inchise la culoare absorb caldura si apa calda se ridica in rezervor. Tuburile colectoare absorb razele solare, incalzesc apa care se ridica in rezervor, apa rece se deplaseaza in colectori, unde procesul se repeta.
Pompa de caldura
O pompă de căldură reprezintă un dispozitiv ce furnizează încălzire, răcire și apă caldă pentru aplicații precum cele rezidențiale, comerciale și industriale. Cea mai importantă caracteristică a acestui tip de instalație, pompa de căldură, este că poate să asigure atât încălzirea cât și răcirea, făcându-le în paralel. Ciclul care stă la baza pompelor de căldură este ciclul de refrigerare, care este cunoscut sub denumirea de ciclu termodinamic.